5 x Lama vs Alpaca: zo houd je ze uit elkaar!

Alpaca’s maken deel uit van de kameelachtigen, ook wel de ‘Camelidae’ familie genoemd. Het zal je vast niet doen verbazen dat ook de lama onder deze noemer valt, de alpaca wordt namelijk nogal eens verwart met de lama. Dit terwijl de alpaca een uniek en ontzettend social dier is. Het wordt daarom tijd dat we allemaal de verschillen tussen een lama en een alpaca leren kennen. Bij deze: de 5 belangrijkste verschillen tussen lama’s en alpaca’s! 

1. Liever dan lief

Zowel alpaca’s als lama’s zijn regelmatig terug te vinden op kinderboerderijen of dierenparken. Het zijn rustige kuddedieren met een hoog aaibaarheidsgehalte. Desondanks zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee. Lama’s zijn over het algemeen dominanter en kunnen agressiever optreden tegen iedere vorm van bedreiging. Alpaca’s zijn dus eigenlijk veel liever dan lama’s. Ze zijn zachtaardig en vriendelijk tegen mensen. Een vriendje voor het leven dus, zo’n alpaca!

2. Bananenoren

Het verschil tussen een lama en een alpaca is goed zichtbaar aan de oren. De alpaca heeft rechte, spitse oren die vrolijk naar buiten staan. De oren van lama’s hebben een kromme vorm. De oren van een lama worden dan ook vaak ‘bananenoren’ genoemd!

3. Zijdezacht

Lama’s hebben geen vacht, maar haar. De ‘vacht’ van een lama bestaat uit een ondervacht met ruwere dekharen. Dit lamahaar kun je niet spinnen en valt jaarlijks uit. Een lama hoeft dus niet geschoren te worden. Alpaca’s zijn daarentegen wel regelmatig aan een scheerbeurt toe! Alpaca’s hebben een dikke, wollige vacht en worden veelal gefokt voor hun befaamde alpacawol! Alpacawol heeft namelijk de kwaliteit, uitstraling en zachtheid van kasjmier en wordt dus graag gebruikt in de kledingindustrie! Wist je trouwens dat alpacawol wel 10x warmer is dan schapenwol?

4. Schofthoogte

Alpaca’s zijn een stuk kleiner dan lama’s. De wollige alpaca’s worden over het algemeen niet hoger dan 90 cm. Dit terwijl lama’s al een schofthoogte (schouderhoogte) van 110 cm kan hebben!

5. Bagagedragers

Lama’s staan bekend als het ‘Schip van de Andes’ en worden van oudsher veel gebruikt als lastdier. De rug van een lama is zeer geschikt om veel vracht te dragen. Dit geldt niet voor alpaca’s. Alpaca’s kunnen vrijwel niets dragen, ook geen klein kind. Voor je plezier een ritje maken op de rug van een alpaca is er dus niet bij! Wel zijn het fanatieke wandelaars en vinden ze het erg leuk om je mee te nemen voor een gezellige wandeling!

Voila, vanaf nu herken je altijd de verschillen tussen lama’s en alpaca’s! Wil je de proef op de som nemen? Of ben je inmiddels zo enthousiast geworden en wil je onze superhelden in het echt ontmoeten? Kom bij ons langs en neem onze alpaca’s mee voor een ontspannen alpaca wandeling!


Zie jij zo’n alpaca wandeling wel zitten? Bij Alpaca Zeeland ben je aan het juiste adres voor een ontspannen wandeling met alpaca’s! Ook kunnen wij je nog veel meer vertellen over onze bijzondere wollige vrienden. Bekijk onze arrangementen en kom kennismaken met onze alpaca’s!

Lees meer berichten!
Boek Nu Boek Nu