Alpaca tips: zo zorg jij voor een happy alpaca!

Een alpaca houden is helemaal niet zo lastig. Het is een zachtaardig, intelligent dier met een wollige vacht en grote, vriendelijke ogen. Klinkt als het ideale huisdier! Maarrrr… het houden van een alpaca is niet hetzelfde als het zorgen voor een hond, kat of konijn! Droom jij van een eigen alpaca? Lees dan onze tips voor het zorgen voor een alpaca!

Alpaca’s zijn het liefst buiten, vrij in de natuur. Het zijn echte grazers en ze vinden het fijn om veel ruimte te hebben. Wel is het verstandig om de dieren een open stal te geven, zo kunnen ze schuilen voor het slechte weer en zichzelf even terug trekken wanneer de felle zon bovenaan de hemel staat. Gun de alpaca’s best een beetje luxe. In Peru wordt de alpaca beschouwd als een rijkdom van de natuur en de diertjes worden daar als edelen verzorgd en beschermd. Dit is hier misschien wat overdreven, maar we kunnen er natuurlijk best een voorbeeld aan nemen!

Voordat je enthousiast op zoek gaat naar je eigen alpaca is het goed om even stil te staan bij de zorg van een alpaca. Waar moet je allemaal op letten bij de verzorging van een alpaca?

  • Zorg ervoor dat de vloer van de buitenstal niet te glad is door vocht. Alpaca’s zijn heel schattig, ze zijn alleen niet zo handig. Voorkom ongelukken en houd de stal droog.
  • De grond bedekken met stro is een aanrader. Het moet niet, het is wel hygiënisch. Als je andere grondbedenkers gebruikt, zoals zaagsel of houtsnippers, kan het wol van alpaca’s beschadigen. Dit blijft namelijk in het wol hangen en is er lastig uit te krijgen. Een rubberen mat is een goed alternatief.
  • Maak een verdeling in de stal wanneer je alpaca veulentjes krijgt. Zo kunnen de moeder en het jong in alle rust aan elkaar wennen.
  • Na het spenen kunnen de veulens het best even gescheiden worden van de moeder, anders kunnen ze erg lang in deze fase blijven hangen. Het zijn echte moederskindjes en vinden het heerlijk om volledig in de watten te worden gelegd!
  • Iedere dag vers water en hooi is een absolute must. Plaats grote voerbakken op de grond waar een volledig pak hooi in past. Je alpaca zal je zeer dankbaar zijn voor deze aanpak.
  • Het is verstandig om zieke alpaca’s even uit de groep te halen. Je kunt ze het beste in een aparte box plaatsen. Let er wel op dat deze box in de buurt van de andere alpaca’s blijven staan zodat ze elkaar nog steeds kunnen zien.
  • En, zeer belangrijk: alpaca’s rollen graag rond in een grote zandbak. Dit vinden ze heerlijk! Wil jij je alpaca’s blij maken? Geef ze een zandbak!

Wil jij meer weten over het zorgen voor alpaca’s of kennismaken met onze alpaca’s? Wij vertellen je alles wat je wilt weten en onze alpaca’s laten je ook graag hun verblijf zien! Kom langs op onze alpacaboerderij en maak kennis met Alpaca Zeeland en onze alpaca’s!

Lees meer berichten!
Boek Nu Boek Nu