Hoera! De eerste Alpaca Zeeland baby is geboren!

Jaaa! Na 345 dagen zwoegen voor moeder Grace was daar zondag 24 juni dan eindelijk de allereerste Alpaca Zeeland baby! Of liever: cria, de officiële benaming voor een alpaca veulen. Wij zijn supertrots en stellen onze pasgeborene natuurlijk graag aan je voor!

De geboorte van een alpaca is natuurlijk erg spannend. Zeker wanneer het de eerste is. En dat terwijl wij, als verzorgers, er eigenlijk helemaal niets aan kunnen doen! Alpaca’s zijn erg zelfstandig, ze ‘regelen’ de geboorte van hun cria helemaal zelf. Wij zagen het natuurlijk al aankomen maar toch lag daar zondagochtend 10.00uur een aangename verrassing op ons te wachten.

Met de vliezen er nog omheen lag de kleine zuigeling in de schaduw, omringt door haar nieuwsgierige weide-genoten. Na goede raad van onze bevriende alpaca fokkers hebben we de kleine met handdoeken drooggemaakt en voorzichtig in de zon gelegd. Daardoor worden ze warm en actiever. Nog geen 50 minuten later probeerde de cria al te gaan staan en, met een beetje hulp, liep het veulen om iets over 11 uur al de eerste voorzichtige rondjes in de wei!

Macho of Hembra

Voor ons was het ondertussen ook nog spannend of het een Macho (hengst) of Hembra (merrie) zou worden. Onze voorkeur ging uit naar een merrie. Wanneer het namelijk een hengst zou zijn zou dat voor ons verschillende gevolgen kunnen hebben! Een Macho die goed is van bouw en wol zou een dekhengst kunnen worden. Hij moet dan apart van de kudde en om te voorkomen dat hij vereenzaamt (alpaca’s zijn echte kuddedieren), moeten we er minimaal 2 andere hengsten bij zetten. Een flinke investering dus! Daarnaast zou hij eventueel verkocht moeten worden en die optie valt zeker af!

Een andere reden voor onze voorkeur, met een merrie kunnen we onze eigen alpaca’s fokken! Alpaca Zeeland is lid van de Alpaca Association Benelux (AAB) en het is onze wens om op kleine schaal eigen alpaca’s te fokken!

Onze pasgeboren cria bleek een Hembra, een merrie!

Nu de naam nog…

De pasgeboren cria is voor ons heel erg bijzonder. Het is de eerste Alpaca Zeeland baby en ook nog eens een merrie, de basis voor onze eigen bloedlijn! Ze is de dochter van onze gracieuze Miss Grace en de stoere hengst Pure Galileo. Galileo komt uit een familie van showwinnaars en respectabele dekhengsten en is zelfs in 2015 opgenomen in de Alpaca Lifestyle Dekhengstencatalogus. Zo’n bijzonder veulen verdient daarom een bijzondere naam. Maar het verzinnen van een naam bleek nog best wel een dingetje… Het moet niet te gewoon zijn, de naam is namelijk ook belangrijk in verband met eventuele nakomelingen.

Na een paar dagen wikken en wegen hebben we uiteindelijk de perfecte naam gevonden: ZsaZsa! Vernoemd naar de diva ZsaZsa Gabor, een elegante filmster die voornamelijk bekend stond om haar schoonheid!


Wij zijn superblij én trots op onze nieuwe aanwinst. De kleine ZsaZsa groeit als kool en huppelt al vrolijk door onze weide. Ben jij ook zo benieuwd naar onze nieuwste trots? Bekijk onze arrangementen en kom kennismaken met ZsaZsa! 

 

Lees meer berichten!
Boek Nu Boek Nu