Wat jij waarschijnlijk nog niet wist over onze alpaca’s…

Dat alpaca’s wonderlijke dieren zijn hoeven (woordgrapje;)) wij je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Nog altijd blijven onze alpaca’s ons dagelijks verrassen! Eerder schreven we al eens over de verschillen tussen lama’s en alpaca’s, en hoe je ze uit elkaar kunt houden. Nu gaan we nog een stapje verder… want wij durven te wedden dat je deze feitjes over de alpaca nog niet wist!

Wist je bijvoorbeeld dat alpaca’s bijna altijd s’ochtends worden geboren? Zo ook onze ZsaZsa, die op een zonnige zondag ochtend het licht zag. Dit heeft te maken met de oorspronkelijke herkomst van alpaca’s, de hoge woestijnen in Zuid-Amerika. In een woestijn is het namelijk s’avonds altijd erg koud. Alpaca’s worden dus in de ochtend geboren zodat de kleintjes voldoende tijd hebben om op te drogen, te worden verzorgd door hun moeder en leren lopen vóórdat het koud wordt. Cool toch?

Bij slecht weer stellen alpaca’s de bevalling zelfs geheel uit. Ze houden de cria dan vast en wachten tot het droger weer is. Alpaca’s hebben namelijk een korte tong en kunnen daardoor het pasgeboren jong zelf niet droog likken. Ze zijn hiervoor dus afhankelijk van de zon!

Dat alpaca’s erg intelligent zijn blijkt ook uit hun goede manieren. Alpaca’s zijn erg schoon en gebruiken vaak één vaste plek om hun behoeftes te doen. Een soort alpaca-toilet dus! Er zijn zelfs alpaca-houders die gebruik maken van een soort kattenbak. Het is dus goed mogelijk om een alpaca zindelijk te maken.

Zoek je nog een goede, natuurlijke vervanger voor je grasmaaier? Ook daar zijn alpaca’s perfect voor te gebruiken! Alpaca’s ‘knippen’ namelijk het gras, waar andere grazers hun voedsel met wortel en al uit de grond trekken. Daarnaast hebben alpaca’s een soort zachte kussentjes onder hun voeten waardoor ze het gras niet omwoelen bij het lopen, zoals bij bijvoorbeeld paarden of koeien wel het geval is. Dus ook voor een perfect onderhouden grasmat zijn alpaca’s uitermate geschikt!

Tot slot misschien nog wel het coolste alpaca-feitje: alpaca’s zijn vuurbestendig! Écht waar, de wol van een alpaca voldoet aan de normen om te worden bestempeld als brandwerend materiaal. Daarnaast is het nog eens waterbestendig en hypoallergeen. Niet voor niets is alpacawol populair in de kledingindustrie. Het is warmer dan schapenwol en het jeukt niet. Een soort wonderwol dus!


Was je nog geen alpaca-fan, dan ben je dat nu ongetwijfeld wel! Met deze alpaca feitjes kan het haast niet anders. Ben je toch nog niet helemaal overtuigd? Of wil je de proef op de som nemen en het eens met eigen ogen zien? Dat kan! Kom bij ons langs en wij laten het je allemaal zien! Bekijk onze arrangementen en plan je bezoek aan Alpaca Zeeland! 

Lees meer berichten!
Boek Nu Boek Nu